Bygger boliger rustet for 60 år med vinterstormer i Arktis

Av Sven Ove Bakke – Publisert 26. juni 2019

Å bygge rekkehus i verdens nordligste by krever ingeniørkunst og førsteklasses materialvalg.

I vår nordligste utpost Longyearbyen på Svalbard er byggherre Statsbygg og entreprenør Skanska Husfabrikken i sving med et krevende prosjekt under tøffe, arktiske forhold. I Gruvedalen oppføres nemlig 60 solide rekkehus, sikre mot både snøskred, jordskjelv og skiftende klima.

Kombinasjonen av akutt boligmangel i byen og et røft polarklima ledet frem til en tidlig problemstilling i prosjektet: hvordan får vi raskest mulig reist 60 nye boliger? Svaret var like enkelt som det var offensivt: plassbygde og rassikre stålfundamenter påmontert ferdige modulbygg fra fastlandet.

Byggherre Statsbygg har bestilt totalt 60 boenheter i det rassikre byggeprosjektet i Gruvedalen i Longyearbyen (Foto: Protan AS)

Løsninger for arktiske forhold

De tilnærmet komplette rekkehusene ble deretter produsert av Skanska Husfabrikken i Steinkjer. Herfra ble de store modulene levert båtveien til Longyearbyen, kjørt videre på lastebil opp til Gruvedalen og til slutt løftet på plass til sitt endelige hjem på toppen av stålfundamentene.

Prosjektleder Inger-Johanne Tollaas i Statsbygg understreker hvor viktig det er at bygningene skal være rustet for det som måtte komme av klimautfordringer fremover:

– Disse boligene skal stå i minst 60 år. Det må være skikkelig solid, forteller hun til Teknisk Ukeblad.

Modulbyggene er produsert på Skanska Husfabrikken i Steinkjer og fraktet sjøveien til Longyearbyen og Svalbard (Foto: Line Nagell Ylvisåker/Protan AS)

Tekket før transport

At en bygning skal tåle 60 år i et av verdens hardeste klimaer gjør at det stilles særdeles høye krav til materialvalg. Det gjør seg gjeldende ikke minst på taket, som skal beskytte beboerne for vær og vind. Og ettersom flesteparten av modulene skulle transporteres og heises på plass i Gruvedalen på vinterstid, var det ikke mulig å vente med å tekke taket til sommerhalvåret. Derfor tekket taktekkerne i Norgestak Trøndelag inn et første lag på husfabrikken i Steinkjer, før modulene ble skipet nordover.

Representanter fra Norgestak og Protan var tilstede ved monteringen av det tredje byggetrinnet. Fra venstre Egil Egseth (Protan), Are Skaufel, Morten Moe, Ishak Bozkurt (alle Norgestak), Hege Gunnerud (Protan) og Marius Undersaker (Norgestak) (Foto: Line Nagell Ylvisåker/Protan AS)

Etter at modulene ble montert sammen på plassen var håndverkerne tilbake på taket og tekket sammenføyningene mellom bygningene. Etter at hele riggen var komplett og meteorologene meldte om finvær, tekket Norgestak hele prosjektet med et lag nummer to.

Og takbelegget, som skal tåle arktiske vinterstormer og ekstreme forhold? Det ble levert av Protan.

Boligprosjektet i Longyearbyen har materialvalg av ypperste klasse for å stå imot 60 år med arktiske vinterstormer (Foto: Christopher Philip Griffiths/Skanska)
Produktbilde